Panggilan berhantu daripada Penjual Insurans

Siapa yang tak pernah dapat panggilan dari penjual/ejen insurans angkat tangan? Rasa annoying gile kan bila dapat panggilan dari ejen insurans yang tak diundang ni.

Aku pernah dapat panggilan dari satu nombor ni. Aku angkat je dia letak. Angkat, letak. Angkat letak. Perangai macam harom. Disebabkan aku tak nak korang semua turut bengang macam aku, maka terhasillah entri pasal ejen insurans ni.

Hasil dari peng-google-an aku, antara nombor-nombor ejen insurans adalah seperti berikut: Continue reading “Panggilan berhantu daripada Penjual Insurans”

Create Todo App with CodeIgniter 3 + AngularJs – Part 2

Welcome to the second part of the tutorial on how to create simple Todo App with CodeIgniter 3 and AngularJS. In the first part of the tutorial, we focused on creating the API. In this tutorial, we will configure the AngularJS to interact with our API.

Please note that I’m using AngularJS version 1.3.15 in this tutorial. AngularJS is a framework which really helpful if you are developing single-page application which support AJAX out of the box.

You may download the full source code here.
Continue reading “Create Todo App with CodeIgniter 3 + AngularJs – Part 2”

Create Todo App with CodeIgniter 3 + AngularJs

For this tutorial, I would like to demonstrate on how to create simple Todo App with CodeIgniter 3 and AngularJS. We also use CodeIgniter Rest Server library for restful API creation.

Although Laravel is the most popular PHP framework nowadays, creating web application using CodeIgniter is still relevant (for me). It is actively support and has very good documentation.

You may download the full source code here.

Below is step by step on how to create simple Todo App with CodeIgniter 3 and AngularJS. Click here to view the demo. Continue reading “Create Todo App with CodeIgniter 3 + AngularJs”

Pengalaman pertama modem Unifi rosak

Macam mana Modem Unifi boleh rosak? Begini kisahnya.

Hari khamis yang lepas, hujan turun mencurah-curah kat kawasan rumah aku ni. Sekali-sekala diselangi dengan kilat dan guruh. Memang lebat weh. Masa tu aku baru je sampai di rumah setelah pulang dari Penang, hantar bini balik untuk berpantang kat kampung.

Agak-agak hujan macam dah reda, aku cuba pasang Unifi. Mula-mula memang ok. Tapi tiba-tiba, tiba-tiba tak ok. Hehehe. Modem Unifi aku kelihatan hanya lampu LED logo TM yang berkelip- kelip. Yang lain semua padam. Continue reading “Pengalaman pertama modem Unifi rosak”

Pengalaman pertama daftar kelahiran anak

Kepada anda yang masih lagi belum tahu, aku dah pun bergelar seorang ayah secara rasmi pada 1 Mei yang lalu. Tahniah kepada diri sendiri sebab dah jadi ayah. Hehehe.

Selepas anak dilahirkan di Hospital Pakar KPJ Ampang Puteri, kami sekeluarga pun balik ke kampung (Penang). Dah alang- alang kat kampung, daftar je la anak kat kampung. Jadi aku pun pergi ke pejabat Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) Seberang Perai Tengah, Jalan Ciku, Bukit Mertajam. Continue reading “Pengalaman pertama daftar kelahiran anak”