How to Get 20GB Free Cloud Storage with pCloud

pCloud Pisyek free 20 GB

You may have use one of these cloud storage services i.e. Google Drive, Dropbox, OneDrive, or Box but the space is not really big for a free plan. You can get 20GB free cloud storage (literally) with Pisyek Cloud (#jk) or pCloud.

I consider pCloud as one of the best cloud storage solution as it offers a very comprehensive features (that met my needs). pCloud also support all kind of platforms such as Windows, Linux, Mac, Android, iOS and even Windows Mobile.

Basically when you registered on pCloud, you will be given 10GB free cloud storage. So, how to get up to 20GB free cloud storage? Do not register first and read this tutorial until the end. Continue reading “How to Get 20GB Free Cloud Storage with pCloud”

Pengalaman Pertama Buka Akaun Syarikat CIMB

Setelah buka akaun syarikat di Maybank, aku pun buka satu akaun syarikat di CIMB pula. Ini adalah pengalaman pertama aku buka akaun syarikat CIMB tanpa introducer. Macam mana buka akaun syarikat CIMB tanpa introducer?

Kena la baca sampai habis. Aku buka akaun je, duit takde la banyak sangat pun. Hahaha. Ternyata pengalaman buka akaun akaun di CIMB tak serumit di Maybank.

Kenapa memilih CIMB?

CIMB antara bank yang mempunyai sistem perbankan online yang bagus. Jadi lebih sesuai jika anda membuka akaun syarikat di bank seperti CIMB atau Maybank untuk memudahkan urusan anda di kemudian hari.  Continue reading “Pengalaman Pertama Buka Akaun Syarikat CIMB”

5 Tips Bagaimana Memilih VPS Hosting

vps hosting murah malaysia

Dalam post kali ini, aku nak kongsikan sedikit tips bagaimana memilih VPS hosting yang terbaik dan lebih nilai bagi setiap ringgit yang anda belanjakan untuk melanggan VPS hosting ni.

Dengan hadirnya lambakan VPS hosting murah di pasaran seperti Digital Ocean, Linode, Vultr dan lain-lain, mungkin ada yang tertanya-tanya kriteria apa yang perlu diambil kira selain daripada spesifikasi server (CPU, RAM, dan lain-lain).

Jadi, boleh la korang jadikan senarai dibawah sebagai satu checklist sebelum memilih VPS hosting idaman anda. Continue reading “5 Tips Bagaimana Memilih VPS Hosting”

5 VPS Hosting Murah Malaysia 2018

vps hosting murah malaysia

VPS Hosting sememangnya lebih mahal daripada web hosting biasa (Shared Hosting). Jadi kali ini aku akan senaraikan 5 VPS Hosting murah Malaysia (boleh jadi termurah) untuk rujukan aku dan korang semua. Rujuk sini kalau nak lihat 5 web hosting murah Malaysia.

Apa itu VPS Hosting?

Mungkin ada yang tak biasa dengan VPS hosting ni. Sebab aku takut lost-in-translation dalam nak huraikan dalam bahasa melayu, aku kepilkan sedikit artikel daripada Inmotion Hosting yang berbunyi:

VPS hosting is a Virtual Private Server, and is a virtualized server. A VPS hosting environment mimics a dedicated server within a shared hosting environment. It is technically both shared hosting and dedicated hosting.

Untuk lebih jelas, boleh lihat perbandingan secara ringkas dalam bentuk gambar di bawah.  Continue reading “5 VPS Hosting Murah Malaysia 2018”

Cara Bayar Zakat Pendapatan Melalui CIMBClicks

cimbclicks pisyek

Kali ni aku nak kongsikan macam mana cara mudah bayar zakat pendapatan melalui CIMBClicks. Sebenarnya aku pun baru pertama kali bayar secara online ni. Hehehe.

Sebelum aku tukar tempat kerja pada bulan Mei yang lalu, pembayaran zakat pendapatan memang aku terus potong daripada gaji bulanan. Tapi sekarang aku tak sempat lagi nak advise HR untuk buat pemotongan terus, itu yang aku kena buat secara manual.

Jadi tanpa membuat masa, korang boleh ikut langkah mudah cara bayar zakat pendapatan melalui CIMBClicks seperti berikut:  Continue reading “Cara Bayar Zakat Pendapatan Melalui CIMBClicks”