Sepetang Bersama Blogger 2017

Semalam, 13 Mei 2017, Pisyek berkesempatan ke majlis Sepetang Bersama Blogger (SBB) 2017 yang diadakan di mini auditorium Pusat Pelancongan Malaysia (MaTiC) Kuala Lumpur. Tentatif majlis sebenarnya bermula dari jam 2 petang sehingga 10.00 malam, tapi Pisyek cuma berkesempatan untuk menyertainya hanya untuk sesi petang sahaja.

Untuk makluman korang yang tak pernah dengar pasal SBB ni, 2017 merupakan penganjuran kali yang ke 6 dah. Pisyek pun takde la tiap-tiap tahun datang ke majlis SBB ni. Tapi yang pasti, bukan sahaja blogger Malaysia yang datang, dari Singapura dan Indonesia juga turut hadir ke SBB 2017 ni!

Apa yang menarik di Sepetang Bersama Blogger 2017Continue reading Sepetang Bersama Blogger 2017

Review Laptop Asus K501 NVIDIA GT940MX DDR4 SSD

Aku baru je beli laptop Asus K501U ni minggu lepas. Harga saranan untuk laptop Asus model K501U di Malaysia adalah sekitar RM3,299. Kalau korang rajin sikit nak cari dalam Lazada atau 11Street, mungkin boleh dapat lagi murah.

Jadi kalau nak jimat beberapa ratus ringgit, boleh la beli secara online; macam aku. Hehehe. Dengan jimat beberapa ratus ni, korang boleh la beli SSD ke, nak upgrade RAM ke, atau beli aksessori laptop yang lain; cooler, sarung laptop, keyboard protector dan lain-lain.

Apa yang menarik dengan laptop Asus K501 ni? Continue reading Review Laptop Asus K501 NVIDIA GT940MX DDR4 SSD

Pengalaman Pertama Format Laptop kepada Windows 10 Pro

Pada 13 Mac yang lalu, aku telah merajinkan diri untuk meng-format laptop kesayangan. Sistem operasi (OS) yang digunakan sebelumnya adalah Windows 7 Pro. Sistem operasi yang baru di-format adalah Windows 10 Pro.

Kenapa baru sekarang nak upgrade OS?

Aku merasakan bahawa laptop aku ni dah lama tak dikemaskini sistem operasinya. Jadi mungkin dah tiba masanya untuk aku update dan upgrade terus kepada sistem operasi yang lebih terkini dan hensem.

Macam mana nak format laptop kepada Windows 10 ni?

Senang saja ya tuan-tuan dan puan-puan sekalian. Aku bagi 3 langkah mudah untuk format laptop kepada Windows 10 Pro menggunakan bootable USB. Continue reading Pengalaman Pertama Format Laptop kepada Windows 10 Pro

SSL Percuma Seumur Hidup Untuk Bloggers Dot Com

Aku dah lama nak tulis pasal tutorial SSL percuma untuk custom domain seperti dot com, dot net dan sebagainya. Tapi sejak dah ada yang bertanya dekat Facebook aku baru-baru ni, aku jadi semangat nak publish entri baru. Hehehe.

Apa itu SSL?

Untuk yang tak tahu lagi SSL ni apa, nah aku quote dari DigiCert (malas nak translate) apa itu SSL:

SSL (Secure Sockets Layer) is a standard security technology for establishing an encrypted link between a server and a client—typically a web server (website) and a browser, or a mail server and a mail client (e.g., Outlook).

Continue reading SSL Percuma Seumur Hidup Untuk Bloggers Dot Com

Pengalaman Pertama Menggunakan Mi Band 2 Murah

Aku dah mula menggunakan Mi Band 2 ni sejak awal bulan Disember hari tu. Kalau korang usha Lazada masa BlackFriday ke, Sale 12.12 ke, mungkin jumpa Mi Band 2 semurah RM80++.

Aku beli dalam RM109. Kalau beli dari Official Mi Store dekat Lazada, harga lebih kurang RM128. Jadi jimat juga la kalau korang beli masa sale. Sekarang ni pun masih ada juga penjual yang menjual Mi Band 2 murah-murah.

Tips beli Mi Band 2 murah? Kena pandai cari di 11Street atau Lazada je. Hehe. Continue reading Pengalaman Pertama Menggunakan Mi Band 2 Murah