SSL Percuma Seumur Hidup Untuk Bloggers Dot Com

Aku dah lama nak tulis pasal tutorial SSL percuma untuk custom domain seperti dot com, dot net dan sebagainya. Tapi sejak dah ada yang bertanya dekat Facebook aku baru-baru ni, aku jadi semangat nak publish entri baru. Hehehe.

Apa itu SSL?

Untuk yang tak tahu lagi SSL ni apa, nah aku quote dari DigiCert (malas nak translate) apa itu SSL:

SSL (Secure Sockets Layer) is a standard security technology for establishing an encrypted link between a server and a client—typically a web server (website) and a browser, or a mail server and a mail client (e.g., Outlook).

Continue reading SSL Percuma Seumur Hidup Untuk Bloggers Dot Com

Pengalaman Pertama Menggunakan Mi Band 2 Murah

Aku dah mula menggunakan Mi Band 2 ni sejak awal bulan Disember hari tu. Kalau korang usha Lazada masa BlackFriday ke, Sale 12.12 ke, mungkin jumpa Mi Band 2 semurah RM80++.

Aku beli dalam RM109. Kalau beli dari Official Mi Store dekat Lazada, harga lebih kurang RM128. Jadi jimat juga la kalau korang beli masa sale. Sekarang ni pun masih ada juga penjual yang menjual Mi Band 2 murah-murah.

Tips beli Mi Band 2 murah? Kena pandai cari di 11Street atau Lazada je. Hehe. Continue reading Pengalaman Pertama Menggunakan Mi Band 2 Murah

Pengalaman Pertama Menggunakan Xiaomi Redmi 3s

Aku baru je pakai phone Xiaomi Redmi 3s ni. Tak sampai pun sebulan tapi rasa macam dah layak untuk tulis review. Ekekeke. Kalau korang berminat nak beli, boleh usha Lazada atau 11Street.

Kenapa memilih Xiaomi Redmi 3s?

Phone ni antara termurah dan dalam lingkungan bajet aku la. Boleh didapati sekitar RM600. Antara fungsi dan spesifikasi yang menarik adalah memori 3GB/32GB storan, bateri berkapasiti 4100mAh, GPU Adreno 505 dan ada pengimbas jari. Continue reading Pengalaman Pertama Menggunakan Xiaomi Redmi 3s

Pengalaman Sertai Kursus Android Mobile Dev MaGIC

Dah lama aku bercita-cita nak belajar buat aplikasi Android sendiri dan secara kebetulan MaGIC menawarkan  kursus Mobile Development (Android) Course belajar secara separuh masa. Syukur aku terpilih untuk menyertai kelas pembangunan aplikasi Android ni.

Sebahagian besar yuran pengajian adalah ditaja oleh MaGIC dan para peserta hanya perlu membayar sebanyak RM400. Walaupun jumlah ini agak besar jika dibandingkan dengan kos kelas online yang lain seperti di Udemy, suasana pembelajaran, perkongsian tips oleh tenaga pengajar dan peserta lain itu yang berharga dan tidak akan diperoleh secara kelas online pada pendapat aku.

Dalam masa 7 minggu, kami didedahkan dengan pelbagai process dan cara-cara membina aplikasi Android, langkah demi langkah. Dari “paper prototyping” sampai lah ke “material design”, banyak tips yang dikongsi oleh tenaga pengajar. Continue reading Pengalaman Sertai Kursus Android Mobile Dev MaGIC

Create a room booking system with Laravel and FullCalendar – Part 3

Hello readers! Long time no see on my Laravel tutorial series. So today I will continue on one of the most viewed tutorial on my blog; Creating a Laravel Room Booking System with FullCalendar.

This is not exactly a tutorial, but more on product review. I managed to take my existing laravel booking system to a whole new level. You can register yourself at the demo or use admin login as follows:

Email: pisyek at gmail dot com, Pwd: password

Some of the available features are:  Continue reading Create a room booking system with Laravel and FullCalendar – Part 3