How to Notify Users on Replies to Their WordPress Comments

wordpress logo

Today I will share on how to enable email notification function to wordpress comment’s authors when their comments has a new reply. To my knowledge, this feature is not available on wordpress natively.

So you need to install a third party plugin or write a custom code yourself to add the email notification feature. You may find many plugins available on the wordpress plugin directory such as Send email only on Reply to My Comment and Comment Reply Email Notification.

I only need this simple feature and I could not found any plugins previously. Hence I wrote a custom functions and decided to share with you guys. 🙂 Continue reading “How to Notify Users on Replies to Their WordPress Comments”

Jom Sertai Sepetang Bersama Blogger 2016

Sepetang Bersama Blogger (SBB) kini kembali untuk tahun 2016! Tapi SBB ni apa? Dianjurkan oleh Team Denaihati, majlis ini menghimpunkan penulis-penulis blog dari Malaysia dan luar negara seperti Indonesia, Singapura, dan lain-lain (yang mana nak datang la).

Walaupun nama majlis ni sepetang tapi sebenarnya ia berlangsung dari pagi sampai ke petang. Hahaha.

Pada tahun 2016, SBB 2016 akan diadakan pada 16 April 2016, bertempat di Dewan Campbell Complex, Kuala Lumpur.

Pendaftaran telah pun dibuka sejak Mac lepas lagi kalau tak silap. Tapi yuran promosi sebanyak RM30 kepada anda yang mendaftar sebelum atau pada 8 April 2016. Harga yuran biasa adalam RM50. Aku baru je daftar isnin lepas. Hehehe.

Jumlah kerusi yang disediakan terhad kepada 500 orang sahaja. Jadi kalau berminat boleh cepat-cepat mendaftar di SBB.my.

Apa yang menarik? Continue reading “Jom Sertai Sepetang Bersama Blogger 2016”

Demak Skyline GT 250 cc

skyline gt

Aku baru je beli motor Demak Skyline pada bulan oktober tahun lepas. Bulan ni Demak telah melancarkan satu lagi model Skyline yang baru; Demak Skyline GT. Kalau nak diikutkan Demak Skyline ni mula diperkenal pada tahun 2014.

Apa yang menariknya Demak Skyline GT ni? Antara ciri-ciri baru yang diperkenalkan dalam model ini adalah:

  • Enjin 250 cc
  • Oil cooled system
  • Transmisi dengan 6 kelajuan

Berikut merupakan spesifikasi penuh Demak Skyline GT: Continue reading “Demak Skyline GT 250 cc”

Pengalaman Pertama Mendaki Bukit Kiara

Hari sabtu yang lalu, aku dan Syafiq dan seorang lagi kawan beliau telah merajinkan diri untuk mendaki Bukit Kiara. Bukit Kiara ni terletak dekat Petaling Jaya. Korang boleh “Waze” Taman Lembah Kiara, Jalan Abang Haji Openg.

Oleh kerana kitorang bertiga memang tak pernah mendaki Bukit Kiara ni, macam “blur-blur” jugak la bila sampai ke kawasan rekreasi Taman Lembah Kiara tu. Tak tahu mana pintu masuk untuk mendaki Bukit Kiara. Nasib baik Syafiq ni rajin bertanya. Takde la kitorang sesat. Hehehe.

Trek pendakian pada mulanya tidaklah begitu mencabar. Trek yang sama juga digunakan oleh pendaki yang berbasikal. Ramai juga yang naik basikal di sekitar kawasan mendaki. Aku rasa lebih 10 orang yang aku jumpa hari tu. Continue reading “Pengalaman Pertama Mendaki Bukit Kiara”

Misi Menawan Gunung Nuang – Part 2

gunung-nuang

Jadi mari aku sambung cerita Misi Menawan Gunung Nuang untuk bahagian 2. Remy cakap aku kene cerita dengan lebih terperinci lagi pasal pengalaman kitorang atas gunung tu. Ntah pape lah Remy ni. Nak tulis banyak-banyak sila tulis dalam blog sendiri. Kah kah kah.

Kali ni aku nak ceritakan persiapan dan barang-barang yang korang kena bawa. Walaupun aku takde la “season” sangat dalam hal ni, mungkin ada juga satu dua tips yang korang boleh ambil.

Day Trip

Untuk “Day Trip”, korang disarankan untuk memulakan pendakian Gunung Nuang seawal pagi yang boleh; jam 6-7 pagi dan antara barang yang penting adalah baju hujan dan lampu. Kalau korang mula lambat, nanti nak balik makin lambat la. Petang-petang gelap. Dan hujan.

Air mineral dalam 2-3 liter. Lebih banyak lagi bagus. Sarung tangan juga aku sarankan korang pakai sebab kat atas sana banyak memanjat batu dan tali. Makanan korang pandai-pandai la bajet sendiri nak bawa banyak mana. Bawa “power bar” ke, nasi bungkus ke, terpulang kepada selera masing-masing. Continue reading “Misi Menawan Gunung Nuang – Part 2”