Cara Bayar Zakat Pendapatan Melalui CIMBClicks

cimbclicks pisyek

Kali ni aku nak kongsikan macam mana cara mudah bayar zakat pendapatan melalui CIMBClicks. Sebenarnya aku pun baru pertama kali bayar secara online ni. Hehehe.

Sebelum aku tukar tempat kerja pada bulan Mei yang lalu, pembayaran zakat pendapatan memang aku terus potong daripada gaji bulanan. Tapi sekarang aku tak sempat lagi nak advise HR untuk buat pemotongan terus, itu yang aku kena buat secara manual.

Jadi tanpa membuat masa, korang boleh ikut langkah mudah cara bayar zakat pendapatan melalui CIMBClicks seperti berikut:  Continue reading “Cara Bayar Zakat Pendapatan Melalui CIMBClicks”

Pengalaman Guna Digi Infinite bersama TP-Link AC750 4G LTE Router

Aku baru je melanggan pelan pasca-bayar Digi yang terbaru; Digi 150 Infinite. Seperti mana  yang kita sedia maklum, Digi telah melancarkan 2 pelan pasca-bayar yang terbaru; Digi 100 Infinite dan Digi 150 Infinite.

Jadi, kenapa aku guna pelan  pasca-bayar Digi Infinite bersama TP-Link AC750 4G LTE router (Archer MR200) ni? Kenapa tak langgan Unifi, Time, MaxisHome Fibre dan lain-lain untuk kegunaan internet di rumah?

Unifi, Time, MaxisHome Fibre dan lain-lain fiber tu ada kontrak sehingga 2 tahun. Digi Infinite ni pula takde kontrak. Cuma perlu bayar 2 bulan terlebih dahulu ketika pendaftaran. Data pula tidak terhad. Boleh guna untuk tethering sampai lebam!  Continue reading “Pengalaman Guna Digi Infinite bersama TP-Link AC750 4G LTE Router”

Pengalaman Pertama Terminate Yes 4G Broadband

Pagi tadi aku berkesempatan ke sebuah cawangan Yes di Greentown, Ipoh untuk proses terminate Yes 4G broadband aku yang telah pun digunakan sejak 2 tahun yang lalu.

Aku melanggan Yes 4G Broadband dulu pun untuk kegunaan isteri tercinta ketika masih di universiti dulu. Kawasan rumah sewa beliau hanya Yes 4G Broadband sahaja yang ok.

Jiran-jiran sekitar pun masa tu memang pakai Yes 4G broadband je. Jadi terpaksa la ambil pakej Yes 4G ni. Plan Yes 4G yang diambil adalah Super 78 dan pada ketika itu pakej ini tertakluk kepada kontrak selama 24 bulan.  Continue reading “Pengalaman Pertama Terminate Yes 4G Broadband”

Pengalaman Pertama Buka Akaun Syarikat di Maybank

Ini merupakan pengalaman aku ketika membuka akaun perniagaan atau akaun syarikat Maybank. Memang banyak dugaannya untuk aku buka akaun syarikat di Maybank ni.

Walaupun dah 6 tahun mendaftarkan perniagaan tunggal (Sole Proprietorship), tapi hanya baru-baru ni aku berkesempatan untuk buka akaun bank khas untuk perniagaan kerana ingin menjalankan perniagaan dengan lebih serius (kononnya la). Hehehe.

Di sini aku nak kongsikan tips berdasarkan pengalaman aku agar korang takde la dapat pengalaman ngeri macam aku ni ha. Lebih 5 kali aku ulang-alik ke bank dalam masa 2 minggu untuk selesaikan hal buka akaun syarikat Maybank ni. Continue reading “Pengalaman Pertama Buka Akaun Syarikat di Maybank”

Review DataKL Hosting Setelah Hampir 10 Tahun Menggunakannya

Salam sejahtera semua. Ini adalah review DataKL Hosting setelah hampir 10 tahun aku menggunakannya (2008-2017); seperti yang dijanjikan dalam entri linode aku sebelum ni.

Dah 10 tahun baru nak review. Kebiasaannya orang lain review dalam masa sebulan-dua. Hahaha. Jadi, apa yang bagus dan tak bagusnya pasal DataKL Hosting ni? Continue reading “Review DataKL Hosting Setelah Hampir 10 Tahun Menggunakannya”