Pengalaman Pertama Buka Akaun Syarikat di Maybank

Ini merupakan pengalaman aku ketika membuka akaun perniagaan atau akaun syarikat Maybank. Memang banyak dugaannya untuk aku buka akaun syarikat di Maybank ni.

Walaupun dah 6 tahun mendaftarkan perniagaan tunggal (Sole Proprietorship), tapi hanya baru-baru ni aku berkesempatan untuk buka akaun bank khas untuk perniagaan kerana ingin menjalankan perniagaan dengan lebih serius (kononnya la). Hehehe.

Di sini aku nak kongsikan tips berdasarkan pengalaman aku agar korang takde la dapat pengalaman ngeri macam aku ni ha. Lebih 5 kali aku ulang-alik ke bank dalam masa 2 minggu untuk selesaikan hal buka akaun syarikat Maybank ni. Continue reading “Pengalaman Pertama Buka Akaun Syarikat di Maybank”

Pengalaman Berjimba Bersama Laravens di Laratalks #2

laravel

Pada Khamis yang lalu, aku berkesempatan menyertai sesi sembang Laravel yang dianjurkan oleh Laravens bertempat di pejabat KERN Technology, Damansara. Meriah betul sesi sembang Laravel ni.

Apa yang menarik?

laratalks-pisyek-02

Laratalks tersebut merupakan penganjuran kali yang kedua. Kali pertama dulu aku tak sempat nak join. Nasib baik yang kedua ni diberikan kesempatan oleh yang Maha Esa untuk join. LOL. Tiga penceramah telah dijemput untuk berkongsi mengenai Laravel. Continue reading “Pengalaman Berjimba Bersama Laravens di Laratalks #2”

Pengalaman Pertama Mendaki Bukit Kiara

Hari sabtu yang lalu, aku dan Syafiq dan seorang lagi kawan beliau telah merajinkan diri untuk mendaki Bukit Kiara. Bukit Kiara ni terletak dekat Petaling Jaya. Korang boleh “Waze” Taman Lembah Kiara, Jalan Abang Haji Openg.

Oleh kerana kitorang bertiga memang tak pernah mendaki Bukit Kiara ni, macam “blur-blur” jugak la bila sampai ke kawasan rekreasi Taman Lembah Kiara tu. Tak tahu mana pintu masuk untuk mendaki Bukit Kiara. Nasib baik Syafiq ni rajin bertanya. Takde la kitorang sesat. Hehehe.

Trek pendakian pada mulanya tidaklah begitu mencabar. Trek yang sama juga digunakan oleh pendaki yang berbasikal. Ramai juga yang naik basikal di sekitar kawasan mendaki. Aku rasa lebih 10 orang yang aku jumpa hari tu. Continue reading “Pengalaman Pertama Mendaki Bukit Kiara”

Pengalaman Pertama Membeli Secara Online di 11 Street

Ini kisah bagaimana aku buat pertama kalinya membeli-belah di 11 Street. Macam pernah dengar pasal 11 Street ni kan? Ala, yang keluar iklan dalam TV tu. Hehehe.

Macam mana boleh terfikir nak beli barang di 11 Street?

Dalam sehari dua ni aku teringin nak beli kamera aksi (action camera) macam GoPro tu. Tapi aku nak cari yang murah-murah je la. Aku mana ada duit sangat walaupun dah berjaya kumpul beratus USD daripada fiverr, bukan taraf aku untuk pakai GoPro ni.

GoPro Hero 4 pun kurang-kurang dalam RM2000. Jadi mengenangkan aku pun bukan orang yang banyak duit, kena la cari kamera aksi versi bajet yang murah contohnya seperti SJ4000/SJ5000, RD990 atau Xiaomi Yi. Continue reading “Pengalaman Pertama Membeli Secara Online di 11 Street”

Pengalaman Pertama Beraya di Rumah Mentua

Dah setahun lebih aku nikah dengan Bini. Tahun lepas beraya di kampung aku. Jadi tahun ni kami beraya di kampung Bini la pulak. Gilir-gilir katanya. Hehehe.

Hari khamis minggu lepas, kami bertolak balik ke Penang dengan menaiki kapal terbang. Berlepas dari KLIA 2 dan mendarat di Bayan Lepas. Perjalanan dari KLIA 2 ke Bayan Lepas hanya mengambil masa 1 jam sahaja. Continue reading “Pengalaman Pertama Beraya di Rumah Mentua”