Web Hosting Paling Berbaloi 2021

web hosting murah 2021

Mungkin anda sedang mencari web hosting yang paling murah dan berbaloi untuk projek website anda untuk tahun baru 2021 ini. Jangan pening lagi!

Pada pendapatan Pisyek, OMG-Host sedang menawarkan pakej shared hosting yang sangat menarik. Pakej yang dimaksudkan adalah pakej shared hosting CPanel NVME Go.

Sebelum ni Pisyek ada tulis berkenaan 5 web hosting murah Malaysia yang anda boleh beli. Tapi pakej web hosting ni lebih murah dah berbaloi!

Continue reading “Web Hosting Paling Berbaloi 2021”

5 Tips Bagaimana Memilih VPS Hosting

vps hosting murah malaysia

Dalam post kali ini, aku nak kongsikan sedikit tips bagaimana memilih VPS hosting yang terbaik dan lebih nilai bagi setiap ringgit yang anda belanjakan untuk melanggan VPS hosting ni.

Dengan hadirnya lambakan VPS hosting murah di pasaran seperti Digital Ocean, Linode, Vultr dan lain-lain, mungkin ada yang tertanya-tanya kriteria apa yang perlu diambil kira selain daripada spesifikasi server (CPU, RAM, dan lain-lain).

Jadi, boleh la korang jadikan senarai dibawah sebagai satu checklist sebelum memilih VPS hosting idaman anda. Continue reading “5 Tips Bagaimana Memilih VPS Hosting”

5 VPS Hosting Murah Malaysia 2018

vps hosting murah malaysia

VPS Hosting sememangnya lebih mahal daripada web hosting biasa (Shared Hosting). Jadi kali ini aku akan senaraikan 5 VPS Hosting murah Malaysia (boleh jadi termurah) untuk rujukan aku dan korang semua. Rujuk sini kalau nak lihat 5 web hosting murah Malaysia.

Apa itu VPS Hosting?

Mungkin ada yang tak biasa dengan VPS hosting ni. Sebab aku takut lost-in-translation dalam nak huraikan dalam bahasa melayu, aku kepilkan sedikit artikel daripada Inmotion Hosting yang berbunyi:

VPS hosting is a Virtual Private Server, and is a virtualized server. A VPS hosting environment mimics a dedicated server within a shared hosting environment. It is technically both shared hosting and dedicated hosting.

Untuk lebih jelas, boleh lihat perbandingan secara ringkas dalam bentuk gambar di bawah.¬† Continue reading “5 VPS Hosting Murah Malaysia 2018”

Giveaway Domain Dot Com dan WordPress Web Hosting Percuma

Sempena ulangtahun hari lahir Pisyek pada 21 Oktober akan datang ni, Pisyek dengan bermurah-hati nak buat satu giveaway domain dot com dan WordPress web hosting percuma. Sila teruja. Hehehe.

giveaway domain wordpress hosting pisyek

Untuk “giveaway” kali ini, DUA peserta yang bertuah akan mendapat:

  1. Satu domain dot com pilihan anda
  2. WordPress web hosting sebanyak 2 GB
  3. SSL percuma seumur hidup (selagi menggunakan web hosting tersebut)

Domain dan web hosting adalah percuma untuk satu tahun yang pertama sahaja. Jadi, macam mana nak sertai giveaway ni? Sila baca dengan teliti dalam perenggan seterusnya.

Kalau tak faham boleh tanya ok. Continue reading “Giveaway Domain Dot Com dan WordPress Web Hosting Percuma”

Review DataKL Hosting Setelah Hampir 10 Tahun Menggunakannya

Salam sejahtera semua. Ini adalah review DataKL Hosting setelah hampir 10 tahun aku menggunakannya (2008-2017); seperti yang dijanjikan dalam entri linode aku sebelum ni.

Dah 10 tahun baru nak review. Kebiasaannya orang lain review dalam masa sebulan-dua. Hahaha. Jadi, apa yang bagus dan tak bagusnya pasal DataKL Hosting ni? Continue reading “Review DataKL Hosting Setelah Hampir 10 Tahun Menggunakannya”