Bengkel Asas WordPress dan VPS – Siri 1

bengkel asas wordpress vps

Kali ni aku nak kongsikan pasal Bengkel Asas WordPress dan VPS yang dianjurkan oleh Pisyek.com pada hari ini. Bagus Pisyek.com ni buat kelas masa cuti sekolah. Senang orang nak join. Hahaha.

Bengkel ni pada awalnya memang dah dirancang awal tapi aku tak tahu kenapa aku buat promosi di saat-saat akhir (kurang seminggu sebelum tarikh bengkel). Nasib baik ada juga yang sudi daftar dan datang. Terima kasih kepada para peserta yang join pada hari ini.

Terima kasih kepada ahli-ahli group FB Kedai Kopi WordPress (KKWP) sebab banyak menyokong bengkel ni. Terima kasih juga kepada para admin sebab bagi aku iklankan bengkel ni dalam KKWP. Hehehe.  Continue reading “Bengkel Asas WordPress dan VPS – Siri 1”

Pengalaman Guna Digi Infinite bersama TP-Link AC750 4G LTE Router

Aku baru je melanggan pelan pasca-bayar Digi yang terbaru; Digi 150 Infinite. Seperti mana  yang kita sedia maklum, Digi telah melancarkan 2 pelan pasca-bayar yang terbaru; Digi 100 Infinite dan Digi 150 Infinite.

Jadi, kenapa aku guna pelan  pasca-bayar Digi Infinite bersama TP-Link AC750 4G LTE router (Archer MR200) ni? Kenapa tak langgan Unifi, Time, MaxisHome Fibre dan lain-lain untuk kegunaan internet di rumah?

Unifi, Time, MaxisHome Fibre dan lain-lain fiber tu ada kontrak sehingga 2 tahun. Digi Infinite ni pula takde kontrak. Cuma perlu bayar 2 bulan terlebih dahulu ketika pendaftaran. Data pula tidak terhad. Boleh guna untuk tethering sampai lebam!  Continue reading “Pengalaman Guna Digi Infinite bersama TP-Link AC750 4G LTE Router”

Pengalaman Pertama Terminate Yes 4G Broadband

Pagi tadi aku berkesempatan ke sebuah cawangan Yes di Greentown, Ipoh untuk proses terminate Yes 4G broadband aku yang telah pun digunakan sejak 2 tahun yang lalu.

Aku melanggan Yes 4G Broadband dulu pun untuk kegunaan isteri tercinta ketika masih di universiti dulu. Kawasan rumah sewa beliau hanya Yes 4G Broadband sahaja yang ok.

Jiran-jiran sekitar pun masa tu memang pakai Yes 4G broadband je. Jadi terpaksa la ambil pakej Yes 4G ni. Plan Yes 4G yang diambil adalah Super 78 dan pada ketika itu pakej ini tertakluk kepada kontrak selama 24 bulan.  Continue reading “Pengalaman Pertama Terminate Yes 4G Broadband”

Pengalaman Pertama Buka Akaun Syarikat di Maybank

Ini merupakan pengalaman aku ketika membuka akaun perniagaan atau akaun syarikat Maybank. Memang banyak dugaannya untuk aku buka akaun syarikat di Maybank ni.

Walaupun dah 6 tahun mendaftarkan perniagaan tunggal (Sole Proprietorship), tapi hanya baru-baru ni aku berkesempatan untuk buka akaun bank khas untuk perniagaan kerana ingin menjalankan perniagaan dengan lebih serius (kononnya la). Hehehe.

Di sini aku nak kongsikan tips berdasarkan pengalaman aku agar korang takde la dapat pengalaman ngeri macam aku ni ha. Lebih 5 kali aku ulang-alik ke bank dalam masa 2 minggu untuk selesaikan hal buka akaun syarikat Maybank ni. Continue reading “Pengalaman Pertama Buka Akaun Syarikat di Maybank”

How to Run Cmder in PhpStorm 2017 on Windows 10

In this tutorial, I will share a simple way how to run Cmder in PhpStorm 2017 on Windows 10. One may wonder why I want to run Cmder instead of default Windows terminal, right?

Running the default terminal/console on Windows is not really a pleasant experience for programmers. Luckily we have Cmder; a software package created out of pure frustration over the absence of nice console emulators on Windows.

It is based on amazing software, and spiced up with the Monokai color scheme and a custom prompt layout, looking sexy from the start. In short, you may consider Cmder as  one of the best terminal alternatives on Windows.

Read more on Cmder here. Continue reading “How to Run Cmder in PhpStorm 2017 on Windows 10”