Review DataKL Hosting Setelah Hampir 10 Tahun Menggunakannya

Salam sejahtera semua. Ini adalah review DataKL Hosting setelah hampir 10 tahun aku menggunakannya (2008-2017); seperti yang dijanjikan dalam entri linode aku sebelum ni.

Dah 10 tahun baru nak review. Kebiasaannya orang lain review dalam masa sebulan-dua. Hahaha. Jadi, apa yang bagus dan tak bagusnya pasal DataKL Hosting ni? Continue reading “Review DataKL Hosting Setelah Hampir 10 Tahun Menggunakannya”

How to Fix Git Pull Into Wrong Branch

I work with git almost everyday and sometimes I do git pull into wrong branch unintentionally. I believe every programmer should know how to undo git pull because it is very easy.

Scenario

I’m working on my own branch (Branch B) which checkout from another branch (Branch A) and sometimes when I do git pull, I mistakenly do git pull from master branch.

Solution

You only need to execute 3 simple command after the git pull. Normally your git pull will throw an error about merge failed because of conflicts. The command as follows: Continue reading “How to Fix Git Pull Into Wrong Branch”

5 Web Hosting Murah Malaysia 2017

Jika anda sedang mencari web hosting murah Malaysia, mungkin ada boleh mempertimbangkan 5 web hosting murah yang akan dikongsikan dalam artikel ini. Anda sebenarnya boleh membina sendiri laman web dengan kos web hosting kurang dari RM100 setahun!

Ya, dengan hanya kurang dari RM100, anda boleh upload fail-fail website anda dan ia terus dapat diakses ke seluruh dunia. Berikut merupakan 5 web hosting murah Malaysia untuk 2017. Continue reading “5 Web Hosting Murah Malaysia 2017”

Hijrah dari Shared Hosting ke VPS Hosting Linode

Sempena tahun baru 1439H ni, Pisyek telah memberanikan diri untuk berhijrah dari shared hosting ke VPS hosting Linode. Tahun baru selalunya dikaitkan dengan penghijrahan, azam baru, checklist baru dan sebagainya. Pisyek juga tidak terkecuali.

Penghijrahan hosting ini merupakan julung kali buat Pisyek dalam arena pembikinan laman web (baca: web development) sejak terlibat dalam bidang ini dari tahun 2008 dan pada ketika itu Pisyek telah memilih DataKL¬†sebagai web hosting Pisyek.com. Setia betul Pisyek pada syarikat hosting yang satu ni.¬† Continue reading “Hijrah dari Shared Hosting ke VPS Hosting Linode”

Sepetang Bersama Blogger 2017

Semalam, 13 Mei 2017, Pisyek berkesempatan ke majlis Sepetang Bersama Blogger (SBB) 2017 yang diadakan di mini auditorium Pusat Pelancongan Malaysia (MaTiC) Kuala Lumpur. Tentatif majlis sebenarnya bermula dari jam 2 petang sehingga 10.00 malam, tapi Pisyek cuma berkesempatan untuk menyertainya hanya untuk sesi petang sahaja.

Untuk makluman korang yang tak pernah dengar pasal SBB ni, 2017 merupakan penganjuran kali yang ke 6 dah. Pisyek pun takde la tiap-tiap tahun datang ke majlis SBB ni. Tapi yang pasti, bukan sahaja blogger Malaysia yang datang, dari Singapura dan Indonesia juga turut hadir ke SBB 2017 ni!

Apa yang menarik di Sepetang Bersama Blogger 2017?¬† Continue reading “Sepetang Bersama Blogger 2017”