SSL Percuma Seumur Hidup Untuk Bloggers Dot Com

Aku dah lama nak tulis pasal tutorial SSL percuma untuk custom domain seperti dot com, dot net dan sebagainya. Tapi sejak dah ada yang bertanya dekat Facebook aku baru-baru ni, aku jadi semangat nak publish entri baru. Hehehe.

Apa itu SSL?

Untuk yang tak tahu lagi SSL ni apa, nah aku quote dari DigiCert (malas nak translate) apa itu SSL:

SSL (Secure Sockets Layer) is a standard security technology for establishing an encrypted link between a server and a client—typically a web server (website) and a browser, or a mail server and a mail client (e.g., Outlook).

Continue reading “SSL Percuma Seumur Hidup Untuk Bloggers Dot Com”

How to Root Asus ZenFone 2 Laser Marshmallow

zenfone 2 laser

Today I decided to share a simple trick on how to root an android phone; Asus ZenFone 2 Laser Marshmallow. Despite it’s simplicity, you must perform the steps with care. Otherwise, your phone might bricked.

Remember, please do this on your own risk.

Why should I root my device? A rooted device or smartphone will unlock more feature and access such as you can run a third party application as one of the system apps. Example, you could possibly run a fake GPS app to play Pokemon Go. Continue reading “How to Root Asus ZenFone 2 Laser Marshmallow”

Masalah Biasa Motor Demak Skyline dan Cara Mengatasinya

skyline gt

Aku dah menggunakan motor Demak Skyline ni hampir setahun. Rasalah dah “qualified” kot untuk ulas “common problems” atau masalah-masalah kebiasaan yang dialami oleh pengguna Demak Skyline ni.

Setakat ini, Demak telah mengeluarkan 3 model Skyline iaitu Skyline v1 (200 cc), Skyline v2 (200 cc), dan Skyline GT (250 cc).

Di sini aku senaraikan beberapa “problem” Demak Skyline. Kalau korang nak tambah, boleh tinggalkan komen di bawah. Nanti aku kemaskini post ni. Continue reading “Masalah Biasa Motor Demak Skyline dan Cara Mengatasinya”

Jana Pendapatan Pasif Online dan Mudah Dengan Adf.ly

money online adf.ly

Pernah dengar pasal Adf.ly ni? Adf.ly merupakan satu laman yang menawarkan servis memendekkan URL dan akan membayar anda jika ada pelawat yang melawat URL anda tadi.

Ada beberapa lagi web yang menawarkan servis yang sama tapi sila berhati-hati kerana ada juga yang “scam”. Jadi disini aku ingin kongsikan pengalaman menggunakan Adf.ly ni. Continue reading “Jana Pendapatan Pasif Online dan Mudah Dengan Adf.ly”

Pengalaman Pertama Menaiki Uber dengan Kod Diskaun

uber image

Aku rasa semua orang Malaysia dah kenal dengan Uber ni; perkhidmatan kereta atas permintaan yang membolehkan anda untuk meminta pemandu swasta melalui aplikasi peranti pintar.

Sehari sebelum raya, aku berkesempatan untuk menaiki Uber buat pertama kalinya, dari Wangsa Maju ke Subang. Naik Grand Livina weyy.

Aku sebenarnya dah lama install app ni, cuma tak pernah guna je lagi. Memandangkan hari tu ramai yang dah bercuti, jadi pemandu Uber pun tak ramai. Aku kena kadar caj sebanyak 1.8 dari harga biasa. Continue reading “Pengalaman Pertama Menaiki Uber dengan Kod Diskaun”